Ce trebuie sa stim cand alegem un parfum

Ce trebuie sa stim cand alegem un parfum

Cuvantul „parfum” vine din sintagma latinească „per fums”, insemnand prin fum. Parfumul este compus din uleiuri esentiale diluate intr-un amestec de alcool si apa, proportiile lor fiind cele care influenteaza persistenta, mirosul si tipul de parfum. In functie de concentratia de esente, parfumurile se clasifica astfel:
- uleiul de parfum, care are o concentratie mai mare de 30% de esenta si nu contine alcool; el poate persista pana la 24 de ore;
- parfumul care are o concentratie de aproximativ 30% esenta isi pastreaza aroma aproximativ 12 ore si este considerat un parfum de brand;
- apa de parfum are o concentratie de esenta pana in 20% si isi pastreaza aroma aproximativ 6 ore;
- apa de toaleta are o concentratie de aproximativ 12% esenta si isi pastreaza aroma aproximativ 4 ore, motiv pentru care este recomandata aplicarea ei de mai multe ori pe zi;
- apa de colonie are cea mai mica concentratie de esenta, de aproximativ 6% si persista cel mai putin, in jur de 2 ore, dar nu trebuie uitat ca ea a fost facuta celebra de Napoleon.

Atunci cand se alege un parfum, este bine sa stim ca ideal este ca acest parfum sa se potriveasca personalitatii celui care il foloseste si ca aroma lui se modifica in functie de ph-ul pielii. Pentru a putea identifica un parfum trebuie sa mentionam principalele categorii in care se incadreaza parfumurile, acestea fiind:
- floral: trandafir, garoafa, flori de portocal, gardenie, iasomie;
- citrus: lamaie, mandarina;
- chypre: pin, oud, bergamot, muschi, patchuli;
- oriental: condimente, balsamuri, rasini;
- green: ienupar, frunze;
- fougere: ierburi proaspete, ferigi.

In alegerea unui parfum, trebuie sa tinem cont de sezonul in care dorim sa folosim parfumul, vara fiind preferate parfumurile mai usoare iar iarna parfumurile mai calde. De asemenea un parfum care este folosit seara trebuie sa fie diferit ca aroma si intensitate fata de cel care este folosit in timpul zilei.

Nu este recomandat atunci cand achizitionam un parfum sa il testam pe diferite parti ale corpului, deoarece exista riscul ca la un moment dat sa nu mai raspundem la stimulii olfactivi. Recomandat este sa folosim samplere de hartie, pe care putem nota si numele parfumului care ne-a impresionat. De asemenea nu este recomandat sa mirosim mai mult de trei parfumuri deoarece nu vom mai reusi sa identificam notele parfumului. Pentru a reusi sa alegem totusi dintr-o multitudine de variante, dupa trei parfumuri putem consuma putina cafea. Aroma puternica a unei cafele originale va restimula simturile olfactive ale noastre si ne va ajuta sa putem testa si alte parfumuri.

In ce priveste notele unui parfum, acestea se manifesta astfel:
- notele de varf sunt cele mai volatile si cele mai putin rezistente;
- notele de mijloc sunt cele care reprezinta inima parfumului si apar in decursul unei perioade mai lungi de timp;
- notele de baza sunt cele mai persistente si pot dura pana la 24 de ore in cazul uleiurilor parfumate (esentelor concentrate de parfum).

Ca sa ne dam seama cum se manifesta pe pielea noastra un parfum, il vom pulveriza in zonele in care se simte cel mai bine pulsul (pe gat, in spatele lobului urechii sau la incheietura mainii) si, fara sa frecam zona respectiva, vom astepta cateva minute ca sa se evapore notele de varf si cele de mijloc si sa ramana cele de baza, care il definesc.

BRANDURI